Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 09/10/2018

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα  Θεσσαλονίκης

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ

Έδρα : 

Διεύθυνση : Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης Τ.Θ. 141, Σίνδος  57 400 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 013939, 2310 013940 Fax : 2310 791131 E-mail: infautom@autom.teithe.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα έχει ως αποστολή να προάγει, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο των συστημάτων αυτόματου ελέγχου, στις γενικές αρχές λειτουργίας τους, αλλά και στα πλαίσια πάσης φύσεως συστημάτων, που απαντούν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους, ήτοι σε συστήματα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, υδραυλικά, πνευματικά, μηχανολογικά, χημικά, βιολογικά κ.λπ.

Έχει, επίσης, αποστολή να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών, το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει, ώστε ο απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού  ΤΕ αποκτά πλατιές γνώσεις ηλεκτρονικής, προγραμματισμού Η/Υ, θεωρίας συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, ηλεκτρολογίας και μηχατρονικής. Το βασικό πλεονέκτημα του αποφοίτου, είναι η ευρεία εκπαίδευση που αποκτά σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής και συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, ηλεκτρονικής, ηλεκτρολογίας και μηχανοτρονικής, πράγμα που τον καθιστά ικανό να εργαστεί στην βιομηχανία, στον τομέα των υπηρεσιών και στην εκπαίδευση καθώς επίσης να συνεχίσει τις σπουδές σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει να εφοδιάσει τους φοιτητές με γνώσεις και δεξιότητες ηλεκτρονικής, προγραμματισμού Η/Υ, θεωρίας συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, ηλεκτρολογίας και μηχανοτρονικής.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα : 

Μαθηματικά, Φυσική, Ηλεκτροτεχνία, Τεχνικές Σχεδίασης, Στοιχεία Γενικής Μηχανολογίας, Προγραμματισμός Η/Υ, Αναλογικά Ηλεκτρονικά, Εφαρμοσμένη Μηχανική, Ηλεκτρικές Μηχανές, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Μετρολογία, Μικροϋπολογιστές και Δίκτυα Η/Υ, Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος, Φυσικοχημικές Διεργασίες,  Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Αναλογικά και Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, Κλασικές Εγκαταστάσεις Αυτοματισμού, Ψηφιακά Ηλεκτρονικά – Τηλεπικοινωνίες, ‘Έλεγχος Κίνησης, Υδραυλικά και Πνευματικά Συστήματα, Ψηφιακά Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Ρομποτική και Πλασματική Πραγματικότητα, Μικροελεγκτές C.A.D./C.A.M./C.A.E, Ειδικά θέματα Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου και Σχεδίαση-Κατασκευή Συστημάτων, Ευφυής ‘Έλεγχος, Ελεγκτές – Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί, Στοιχεία Μηχανουργικής Τεχνολογίας και Εργαλειομηχανές C.N.C, ‘Έλεγχος Παραγωγικών Διεργασιών, Εισαγωγή στην Οικονομία και Διοίκηση, Βιομηχανική Υγιεινή και Προστασία του Περιβάλλοντος, Διαχείριση Έργων, Ξένη γλώσσα – Τεχνική Ορολογία, κ.α.  Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Ο απόφοιτος του τμήματος Αυτοματισμού μπορεί να εργαστεί :

  • σε βιομηχανίες, στις τηλεπικοινωνίες, στην ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου, στην ιατρική, στην ανάπτυξη συστημάτων ρομποτικής
  • ως καθηγητής υπό προϋποθέσεις, στην εκπαίδευση και κατάρτιση.    

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο πτυχιούχος του Τμήματος διαθέτει τις κατάλληλες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, καθώς και τις πρακτικές δεξιότητες εφαρμογής των γνώσεων αυτών, σε συστήματα αυτοματισμού, μηχατρονικής και τηλεματικής, σε τομείς βιομηχανικούς, αγροτικούς ή και υπηρεσιών (αυτοματισμούς γραφείου). Ο πτυχιούχος μπορεί να ανταποκριθεί σε θέσεις εργασίας κάθε εργασιακής σχέσεως (ως υπάλληλος, στέλεχος, αυτοαπασχολούμενος κ.λπ.).

Επειδή η γνώση του αυτοματισμού είναι περαιτέρω εξειδίκευση της γνώσης του συστήματος, ο πτυχιούχος μπορεί να καλύψει και εργασίες που απαιτούν τη βασική γνώση της δομής και λειτουργίας των ανωτέρω περιγραφέντων συστημάτων (ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και υπολογιστικών, υδραυλικών και πνευματικών κ.λπ. καθώς και ηλεκτρικών μηχανών).

Ειδικότερα, ο Μηχανικός Αυτοματισμού είναι σε θέση να:

  • Εφαρμόζει τις επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους ανάλυσης, σχεδίασης, ανάπτυξης, κατασκευής, χειρισμού και συντήρησης συστημάτων μηχατρονικής και τηλεματικής, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και υπολογιστικών, υδραυλικών και πνευματικών, ηλεκτρικών μηχανών κ.λ.π. ως και τον αυτόματο έλεγχο αυτών.
  • Πραγματοποιεί επιβλέψεις και επιμετρήσεις έργων που ανήκουν σε τέτοια συστήματα και που περιέχουν στοιχεία αυτομάτου ελέγχου.
  • Πραγματοποιεί εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες σε εγκαταστάσεις συστημάτων από τα ανωτέρω.
  • Συντάσσει και επιβλέπει μελέτες έργων και εργασιών που αφορούν σε συστήματα αυτομάτου ελέγχου ή γενικότερα συστήματα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, υπολογιστικά, υδραυλικά και πνευματικά κ.λ.π., στα πλαίσια δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος εταιρειών δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.
  • Χρησιμοποιεί, προγραμματίζει, συντηρεί, ρυθμίζει και αναπροσαρμόζει υπολογιστές, μικροϋπολογιστές, προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLCs) και γενικώς εξοπλισμό που υλοποιεί αλγορίθμους αυτομάτου ελέγχου, συστήματα μηχανοτρονικής και τηλεματικής.

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:

  • Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.ΤΕ.Μ.).  web site: http://www.eetem.gr/
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ